Analýza efektivity dopadů změn nemocenského pojištění v ČR v letech 2010-2017 - Skřivancová, Petra; Štípek, Vladimír, 1986-; Lukášová, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou a hodnocením dopadu změn, které nastaly v systému nemocenského pojištění v České republice v letech 2010 až 2017. Během tohoto období došlo k několika legislativním úpravám zákona o nemocenském pojištění, především se jedná o úsporná opatření přijatá v roce 2010 a změny v roce 2011 a 2014. Teoretická část práce se zabývá historií a současností systému, dále jsou zde popsány legislativní změny v jednotlivých letech. Konec teoretické části charakterizuje nemocenské pojištění a jeho dávky. Začátek praktické části je věnován modelovému příkladu výpočtu dávek nemocenského pojištění, na kterém můžeme pozorovat vliv přijatých úsporných opatření. Druhá část analyzuje dopad změn na příjmy a výdaje nemocenského pojištění. Výdaje v posledních letech stoupají a dotahují se na úroveň příjmů, což může časem vést k finanční nesoběstačnosti systému. Dále je zde provedena analýza ukazatelů nemocenského pojištění, převážně tedy dočasné pracovní neschopnost, ze které je patrné, že i přes snižování průměrné délky jednoho případu se průměrné procento pracovní neschopnosti zvyšuje. Na závěr práce analyzuje vliv změn na okruhy pojištěných osob a hodnotí dopady změn. Na základě zjištěných výsledků jsou poté navržena opatření ke zlepšení systému nemocenského pojištění.
Vedoucí práce: Vladimír Štípek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses