Analýza systému podpory v nezaměstnanosti v ČR mezi lety 2011 a 2017 s návrhem individuálního pojištění v nezaměstnanosti - Weinberg, Tomáš; Štípek, Vladimír, 1986-; Strejček, Ivo, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Bakalářská práce se zabývá analýzou vlivu sociální reformy na systém sociálního pojištění ve spojitosti s podporou v nezaměstnanosti v ČR mezi lety 2011 a 2017. Dílčím cílem práce je představení vlastního návrhu pojištění v nezaměstnanosti spolu s jeho dopady na národní hospodářství. Práce využívá metodu analýzy ke zjištění efektivity státní politiky zaměstnanosti, důchodového systému a v neposlední řadě individuálního pojištění v nezaměstnanosti. Z výsledků vyplývá, že sociální reforma byla úspěšná z 50 %, když zefektivnila pouze aktivní politiku zaměstnanosti, ale nikoli pasivní. V návaznosti na to je poukázáno na neefektivitu podpory v nezaměstnanosti, narůstající deficit státní politiky zaměstnanosti a v souvislosti s přednesenou demografickou analýzou, také neudržitelnost penzijního systému. Z uvedených důvodů je představen model individuálního pojištění v nezaměstnanosti, který má za cíl zvýšit zásluhovost systému podpory v nezaměstnanosti, minimalizovat nezaměstnanost a zajistit důstojné důchody pro budoucí generace.
Vedoucí práce: Vladimír Štípek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses