Analýza změn a jejich dopadů v systému vyplácení příspěvků a doplatků na bydlení v ČR v letech 2011-2017 - Havelková, Tereza; Štípek, Vladimír, 1986-; Chmelová, Pavla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou sociálních dávek na bydlení ze systému sociálního zabezpečení v České republice. Sociální politika včetně oblasti podpory bydlení má pro zachování sociální koheze reagovat na aktuální vývoj ekonomiky a sociální problémy společnosti, a proto je nutné průběžně vyhodnocovat výsledky přijatých opatření, čemuž se věnuje i tato práce. Teoretická část se zaměřuje na vývoj státní podpory bydlení, klíčové legislativní změny ve vyplácení příspěvků a doplatků na bydlení, fenomén zneužívání těchto dávek a s tím spojený obchod s chudobou. Praktická část sleduje následný vývoj množství a objemu vyplacených dávek v čase v souvislosti s přijatými změnami. Přijatá opatření nastavila přísnější pravidla pro vyplácení doplatku na bydlení a částečně tak omezila jeho zneužívání, avšak pro udržitelnost veřejných financí je nutné přijmout další opatření zacílená na směřování podpory pouze těm osobám, které ji nutně potřebují. Hlavním přínosem této práce je zhodnocení proběhlých reforem, navržení dalších opatření pro zefektivnění státní podpory bydlení a zhodnocení přijaté koncepce sociálního bydlení v ČR.
Vedoucí práce: Vladimír Štípek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses