Determinanty určující výši hráčských platů v NHL - Sigmund, Pavel; Chytilová, Helena; Babin, Ján, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Cílem této bakalářské práce je zjistit, jaké determinanty určují výši hráčských platů v National Hockey League (NHL), zároveň určit, jakou roli hrají individuální dovednosti a vlastnosti hráče, ale i specifické charakteristiky každého klubu. Rozhodl jsem se testovat platovou determinaci na modelu Jonese a Walshe (1988), jenž užívá řadu specifických proměnných a je zohledňuje v rámci analýzy každou hráčskou pozici (brankář, obránce, útočník). Následně jsem tento model rozšířil o další proměnné (tržní hodnota klubu, roční zisk klubu, průměrná cena lístku). V empirické části byla využita regresní analýza (OLS) sady dat všech hráčů, kteří nastoupili v sezoně 2015/16. V modelu se jako nejvýznamnější proměnné ukázaly dovednost a zkušenost hráče. Vliv charakteristik týmů se ukázal oproti předchozím výzkumům jako méně statisticky významný (blízko nule). Platová diskriminace Evropanů v NHL oproti Severoameričanům nebyla prokázána. Navzdory předpokladu se ukázalo, že evropský původ má pozitivní vliv na výši platu hráče v poli.
Vedoucí práce: Helena Chytilová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses