Analýza soukromého a veřejného financování výzkumu a vývoje v České republice a jeho srovnání s vybranými evropskými státy mezi léty 1995 až 2016 - Hollesch, Lukáš; Zeman, Martin; Chytil, Zdeněk, 1949-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Bakalářská práce se zabývá soukromým a veřejným financováním výzkumu a vývoje v České republice a porovnává zdejší výsledky s Německem, Polskem a Finskem. Práce popisuje systémy podpory výzkumu a vývoje a rozdílný podíl na celkovém financování tohoto odvětví ve zmíněných zemích. Je zde znázorněn vývoj investic do výzkumu a vývoje jak v celkových hodnotách, tak zvlášť ze zkoumaných zdrojů v ostatních zemích, přičemž jsou výsledky následně porovnány s Českou republikou. Následně je znázorněna míra spolupráce soukromého a veřejného sektoru financujících zkoumané odvětví; vztah mezi výdaji vládního a podnikatelského sektoru je podroben korelační analýze. V předposlední kapitole práce popisuje vývoj počtu lidských zdrojů zkoumaného sektoru a jeho podíl na celku. Poslední část je věnována analýze efektivity financování výzkumu a vývoje ve sledovaných zemích. Tato efektivita bude stanovena za použití korelační analýzy mezi velikostí investice do výzkumu a vývoje a počtem udělených patentů v jednotlivých zemích.
Vedoucí práce: Martin Zeman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses