Dopad ekonomických sankcí uvalených na Írán na obchodní bilanci s vybranými zeměmi OECD v letech 1987 – 2015 - Trpák, Martin; Procházka, Pavel; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou dopadnu ekonomických sankcí uvalených na Írán na jeho obchodní výměnu s vybranými zeměmi OECD. V porovnání s daty o obchodní výměně Íránu s hlavními obchodními partnery je metodou analýzy časových řad dokázáno, že ekonomické sankce nenaplnily očekávání. K tomu přispěl vliv globalizace, ale i fakt, že hlavní obchodní partneři Íránu neadoptovaly ekonomické sankce v dostatečné míře. V práci je podrobně zpracována struktura a objem nejvýznamnějších obchodovaných artiklů mezi Íránem a čtyřmi vybranými zeměmi OECD. Tato data mohu být použita jako základ pro rozsáhlejší zkoumání ekonomické a politické efektivity ekonomických sankcí.
Vedoucí práce: Pavel Procházka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses