Konkurence na trhu léčiv po vypršení patentu - Polívka, Martin; Koubek, Ivo, 1959-; Čermáková, Klára; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Bakalářská práce zkoumá, jaký dopad má vstup generického léčiva, na farmaceutický trh po vypršení patentu originálního léku. Nejdříve se zaměřuje na okamžitou reakci producenta originálního léku po vstupu generika a následně se pokouší odhadnout, jak ovlivňuje počet generických substitutů na trhu, cenu tohoto léku. Na základě odhadnutého ekonometrického modelu vyplývá, že vyšší počet generických léčiv vede k nižší ceně originálního léku. Nicméně hlavním zjištěním práce je, že generic competition paradox, tedy paradox, kdy originální lék po vstupu generika zvyšuje svou cenu, nemusí být platný na více regulovaných trzích jako je ten český, a proto širší adopce generických léčiv nevede pouze ke snižování cen, právě těchto nových léků, ale vede i ke snižování cen léků originálních.
Vedoucí práce: Ivo Koubek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses