NÁRODOHODSPODÁŘSKÉ DOPADY INSTITUCIONÁLNÍ RESTRUKTURALIZACE APLIKOVANÉHO ČESKÉHO ZEMĚDĚLSKÉHO VÝZKUMU - Šlajs, Jan (2017)
Tato disertační práce s názvem Národohospodářské dopady institucionální restrukturalizace aplikovaného českého zemědělského výzkumu řeší problematiku efektivnosti aplikovaného národního agrárního výzkumu, který je financován z veřejných prostředků.Cílem této práce je popsat současnou základnu aplikovaného zemědělského výzkumu financovaného státem, resp. těch vědeckých institucí, které mají nárok na každoroční institucionální příspěvek pro dlouhodobý rozvoj. Popsat jejich zaměření a strukturu výsledků. Dalším cílem je hledat možné rezervy v systému a navrhnout restrukturalizaci národního aplikovaného zemědělského výzkumu v organizacích přímo zřizovaných Ministerstvem zemědělství České republiky. Zaměřil jsem se na porovnání výstupů vědeckých institucí v obdobích programů podpory vědy a výzkumu od roku 2007. V datech, která hodnotí samotné výzkumné instituce, využívám základny za posledních pět let. Z hlediska efektivity aplikovaného zemědělského výzkumu jsou využita data od roku 1989, resp. 2003. Zvolené téma disertační práce jsem řešil postupnými kroky. Nejprve jsem hodnotil jednotlivé výzkumné instituce z hlediska jejich výstupů v rámci vyhlášených programů podpory vědy a výzkumu. Hledal jsem argumentaci, zda existuje ve stávajícím systému veřejných výzkumných institucí substitut ve formě privátní výzkumné organizace. Takovéto jsem nenašel. Státem zřizovaný aplikovaný agrární výzkum je ve svém obsahu unikátní. Pro ucelený pohled, jsem v rámci analyzoval strukturu a typy dosažených výsledků výzkumu ve vyhlášených programech podpory. Tedy problematika byla řešena zejména pomocí komparační analýzy na základě literatury, dat a jejich agregovaných výsledků. Národohospodářské dopady jsou zpracovány na podkladě výkonnosti zemědělsko-potravinářského komplexu v