NÁRODOHODSPODÁŘSKÉ DOPADY INSTITUCIONÁLNÍ RESTRUKTURALIZACE APLIKOVANÉHO ČESKÉHO ZEMĚDĚLSKÉHO VÝZKUMU - Šlajs, Jan; Ševčík, Miroslav, 1958-; Dyba, Karel, 1940-2024; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Tato disertační práce s názvem Národohospodářské dopady institucionální restrukturalizace aplikovaného českého zemědělského výzkumu řeší problematiku efektivnosti aplikovaného národního agrárního výzkumu, který je financován z veřejných prostředků.Cílem této práce je popsat současnou základnu aplikovaného zemědělského výzkumu financovaného státem, resp. těch vědeckých institucí, které mají nárok na každoroční institucionální příspěvek pro dlouhodobý rozvoj. Popsat jejich zaměření a strukturu výsledků. Dalším cílem je hledat možné rezervy v systému a navrhnout restrukturalizaci národního aplikovaného zemědělského výzkumu v organizacích přímo zřizovaných Ministerstvem zemědělství České republiky. Zaměřil jsem se na porovnání výstupů vědeckých institucí v obdobích programů podpory vědy a výzkumu od roku 2007. V datech, která hodnotí samotné výzkumné instituce, využívám základny za posledních pět let. Z hlediska efektivity aplikovaného zemědělského výzkumu jsou využita data od roku 1989, resp. 2003. Zvolené téma disertační práce jsem řešil postupnými kroky. Nejprve jsem hodnotil jednotlivé výzkumné instituce z hlediska jejich výstupů v rámci vyhlášených programů podpory vědy a výzkumu. Hledal jsem argumentaci, zda existuje ve stávajícím systému veřejných výzkumných institucí substitut ve formě privátní výzkumné organizace. Takovéto jsem nenašel. Státem zřizovaný aplikovaný agrární výzkum je ve svém obsahu unikátní. Pro ucelený pohled, jsem v rámci analyzoval strukturu a typy dosažených výsledků výzkumu ve vyhlášených programech podpory. Tedy problematika byla řešena zejména pomocí komparační analýzy na základě literatury, dat a jejich agregovaných výsledků. Národohospodářské dopady jsou zpracovány na podkladě výkonnosti zemědělsko-potravinářského komplexu v
Je navržen systém centrální agrární výzkumné organizace na půdorysu stávajícího geografického rozložení na území u hlavního města a Brna. Vytvořené řešení poskytuje komplexnější využití stávajícího nevyužitého potenciálu agrárních veřejných výzkumných organizací a zároveň jsou aplikovány standardní prvky moderního řízení společnosti. Provedeným výzkumem jsem zjistil, že velkým nedostatkem je stávající systém financování vědy a výzkumu, který klade na výzkumné organizace požadavky na kvantitu než kvalitu výstupu. Zároveň také práce ukázala, že existuje řešení ze současného roztříštěného systému organizace aplikovaného zemědělského výzkumu při zachování jeho unikátních možností. Výsledky této práce umožňují, v případě politické vůle, realizovat větší efektivitu aplikovaného agrárního výzkumu založeného státem v České republice.
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor disert. práce]; disertace; dissertations