Odhady časových řad pomocí modelů neuronových sítí - Jiráň, Robin (2017)
Tato práce se zabývá využitím modelu neuronových sítí jako alternativy k modelům časových řad založených na Boxově-Jenkinsově metodologii. Práce je rozdělena na dvě částí podle metody konstrukce modelu. Každá z částí obsahuje teorii, kde jsou vysvětleny jednotlivé procesy a postup výstavby modelu. Na tuto část navazují dva experimenty, kde je názorně demonstrována rozdílnost přístupu ke konstrukci daného modelu a vytvořena předpověď na následující rok na základě odhadnutých hodnot. Poslední část expertně hodnotí kvalitu daných předpovědí a usuzuje o využitelnosti neuronových sítí k predikci jako alternativy k modelům založených na Boxově-Jenkinsově metodologii.