Odhady časových řad pomocí modelů neuronových sítí - Jiráň, Robin; Arltová, Markéta, 1970-; Žižka, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Tato práce se zabývá využitím modelu neuronových sítí jako alternativy k modelům časových řad založených na Boxově-Jenkinsově metodologii. Práce je rozdělena na dvě částí podle metody konstrukce modelu. Každá z částí obsahuje teorii, kde jsou vysvětleny jednotlivé procesy a postup výstavby modelu. Na tuto část navazují dva experimenty, kde je názorně demonstrována rozdílnost přístupu ke konstrukci daného modelu a vytvořena předpověď na následující rok na základě odhadnutých hodnot. Poslední část expertně hodnotí kvalitu daných předpovědí a usuzuje o využitelnosti neuronových sítí k predikci jako alternativy k modelům založených na Boxově-Jenkinsově metodologii.
Vedoucí práce: Markéta Arltová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses