Implementace CRM do malé firmy - Malý, Vojtěch; Bína, Vladislav, 1979-; Přibil, Jiří, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2017)
Práce v teoretické části vysvětluje fenomén nazývaný Consumer relationship management (CRM), diskutuje jeho jednotlivé komponenty, podstatu a předpoklady pro úspěšnou implementaci do podniku. V části praktické se nadále věnuje implementaci CRM do konkrétní malé firmy XYZ, která působí na území České republiky. Ve spojitosti s implementací CRM se práce dále věnuje optimalizaci procesů v této firmě, které se týkají vyřizování objednávek. Třetí hlavní oblastí praktické části je analýza historických dat s návrhem možného využití do budoucnosti.
Vedoucí práce: Vladislav Bína
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2017
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2017
Keywords: řízení vztahů se zákazníky; implementace (management); management [obor dipl. práce]; Intouch; Salesforce; diplomové práce; customer relationship management; implementation (management); master's theses