Zmeny kapitálovej štruktúry v rámci životného cyklu podniku - Centko, Milan (2017)
Cieľom tejto práce je popísať mechanizmus rozhodovania podnikov v otázke kapitálovej štruktúry v rámci životného cyklu firmy. Práca analyzuje využitie hlavných teórií kapitálovej štruktúry v praxi a prepája túto oblasť finančnej teórie s konceptom životného cyklu firmy. Ďalej je súčasťou práce detailná komparácia zdrojov financovania podniku a ich nákladovosti, kvantifikácia nákladov kapitálu a analýza nepresností výpočtu tejto veličiny v praxi. V spojení s relevantnými dátami sú na tomto základe definované fundamentálne vzorce rozhodovania podnikov o kapitálovej štruktúre v jednolivých fázach vývoja. Práca na základe výskumu kladie dôraz na trade-off teóriu a s tým súvisiaci výpočet optimálnej kapitálovej štruktúry.