Význam a vývoj směnitelnosti čínského renminbi - Mádle, Miroslav (2017)
Předmětem této diplomové práce je analýza významu a vývoje směnitelnosti čínského renminbi. Práce popisuje vývoj určování směnného kurzu yuanu, o jehož hodnotě stále do značné míry rozhoduje PBOC. Dále se snaží identifikovat rostoucí roli renminbi na mezinárodní scéně navzdory stále ještě ne zcela liberalizovanému finančnímu účtu. V neposlední řadě je zde popsáno čínské trilema, přičemž směnitelnost renminbi je nedílnou součástí této problematiky. Jakmile se Čína rozhodne trilema vyřešit, tak jedním z možných výsledků může být úplná směnitelnost renminbi. Práce se tedy zároveň snaží identifikovat případné dopady, které by nastaly v případě úplné směnitelnosti renminbi.