Nezaměstnanost mladých osob ve vybraných státech Evropské unie - Strašková, Tereza (2016)
Diplomová práce se zabývá nezaměstnaností mladých lidí v Evropské unii, konkrétně v Německu, Španělsku a České republice. Cílem práce je zanalyzovat vývoj míry nezaměstnanosti mladých od roku 2005 a nalézt příčiny vývoje míry nezaměstnanosti mladých v těchto zemích. Práce je rozdělena na dvě části, z nichž první podává teoretický rámec k části druhé. Část druhá se nejprve věnuje jednotlivým zemím z pohledu vývoje trhu práce, dopadům světové krize a vzdělávacímu systému. Následně je analyzována míra nezaměstnanosti mladých ve zkoumaných zemích. Práce se zde zabývá vývojem míry nezaměstnanosti mladých a dlouhodobé míry nezaměstnanosti mladých, problematikou NEET a opatřeními Evropské unie.