Kojenecká úmrtnost v mezinárodním srovnání - Novotná, Veronika (2017)
Cílem této práce bylo analyzovat podrobná data o vývoji kojenecké úmrtnosti pro různé země a jejich srovnání. Země byly vybrány z několika částí Evropy tak, aby byla zajištěna kvalitní data pro analýzu. Zkoumány byly různé složky kojenecké úmrtnosti s ohledem na dostupnost dat a kojenecká úmrtnost podle pohlaví. Srovnání mezi vybranými zeměmi bylo provedeno na základě různých měr variability. Z velké části se práce zabývá také kojeneckou úmrtností v závislosti na vyspělosti země. Pomocí regresní a korelační analýzy byla zjištěna závislost kojenecké úmrtnosti na různých determinantech, u nichž byl předpoklad, že vysvětlují část variability kojenecké úmrtnosti. Mezi zvolené determinanty patří například HDP na obyvatele, míra nezaměstnanosti nebo naděje dožití.