Kojenecká úmrtnost v mezinárodním srovnání - Novotná, Veronika; Majerová, Markéta; Fiala, Tomáš, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Cílem této práce bylo analyzovat podrobná data o vývoji kojenecké úmrtnosti pro různé země a jejich srovnání. Země byly vybrány z několika částí Evropy tak, aby byla zajištěna kvalitní data pro analýzu. Zkoumány byly různé složky kojenecké úmrtnosti s ohledem na dostupnost dat a kojenecká úmrtnost podle pohlaví. Srovnání mezi vybranými zeměmi bylo provedeno na základě různých měr variability. Z velké části se práce zabývá také kojeneckou úmrtností v závislosti na vyspělosti země. Pomocí regresní a korelační analýzy byla zjištěna závislost kojenecké úmrtnosti na různých determinantech, u nichž byl předpoklad, že vysvětlují část variability kojenecké úmrtnosti. Mezi zvolené determinanty patří například HDP na obyvatele, míra nezaměstnanosti nebo naděje dožití.
Vedoucí práce: Markéta Pechholdová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses