Bohatství a jeho měření - Vrabec, Václav; Musil, Petr; Ondruš, Vítězslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
Bohatství, blahobyt a životní úroveň obyvatelstva patří mezi velice důležitá témata hospodářské politiky a statistiky. Tato diplomová práce se zabývá statistickými koncepty měření bohatství, především bohatství domácností. Cílem práce je představit různé ukazatele, které se zmíněnou problematikou zabývají. V práci bude popsán například hrubý domácí produkt, spotřeba domácností, šetření EU-SILC nebo alternativní ukazatele hodnotící životní úroveň obyvatelstva. Nejdůležitějším ukazatel charakterizujícím bohatství domácností bude pro tuto práci čisté jmění domácnosti. Na představených ukazatelích bude dále ukázán vývoj bohatství domácností v České republice od roku 1993. Další část práce je zaměřena na popsání vztahu mezi čistým jměním a ostatními ukazateli bohatství pomocí kointegrační analýzy časových řad. V rámci této analýzy bude využit především model ADL a model EC. V poslední části práce je cílem provedení mezinárodního srovnání bohatství domácností v rámci vybraných evropských států. K tomuto srovnání bude mimo jiné využita shluková analýza, pomocí které budou sestaveny shluky států s podobnou hodnotou bohatství domácností.
Vedoucí práce: Petr Musil
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses