Rozpočty obcí v ČR – ekonometrická analýza s využitím panelových dát - Zvariková, Alexandra; Formánek, Tomáš; Fíglová, Zuzana, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Predmetom práce je analýza panelu dát 198 obcí v Českej republike za obdobie 2003-2015. Cieľom je určiť faktory, ktoré spôsobujú odchýlky pri rozpočtovaní daňových príjmov na miestnej úrovni, a to modelovaním statických panelových dát s fixnými a náhodnými efektmi. Obce v Českej republike majú tendenciu podhodnocovať odhady celkových aj daňových príjmov. Za sledované obdobie boli skutočné daňové príjmy približne o 7 % nižšie než rozpočtované. Takéto konanie môže viesť k menšej transparentnosti v rozpočtovom procese. Výsledky naznačujú, že štruktúra daňových príjmov ovplyvňuje chybu predikcie. Analýza ďalej ukazuje aj vplyv volebného cyklu a makroekonomických premenných na rozpočtové odchýlky.
Vedoucí práce: Tomáš Formánek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses