Analýza vlivu fundamentálních zpráv na vývoj ceny zlata - Kubaštová, Magdaléna; Fičura, Milan; Galuška, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Tato diplomová práce na téma Analýza vlivu fundamentálních zpráv na vývoj ceny zlata, se zabývá makroekonomickými veličinami, jež se mohou stát hybnými faktory změn cenového vývoje zlata. Práce je rozdělena do následujících tří kapitol: Investiční příležitosti na trhu se zlatem, Fundamentální analýza komodit a Testování vlivu fundamentálních zpráv na ceny zlata. V první kapitole je kladen důraz na teorii efektivního trhu, jejíž platnost či neplatnost je zásadním požadavkem určujícím úspěšnost či neúspěšnost jednotlivých investičních strategií jako je fundamentální a technická analýza. Druhá kapitola popisuje využití Commitment of Traders (COT) reportu jako možného nástroje k predikci cenových pohybů na trhu se zlatem. Tato kapitola rovněž diskutuje významné faktory mající vliv na ceny zlata, jako je finanční a geopolitická stabilita, inflace, úrokové sazby, operace centrálních bank, kurs amerického dolaru a další vlivy. Empirická část této diplomové práce testuje vliv vyhlašovaných fundamentálních zpráv v Evropě, Číně a Spojených státech amerických na ceny zlata. Pomocí metody lineární regrese bylo možné zjistit, zda makroekonomické veličiny významně ovlivňovaly výnosy zlata ihned po jejich oznámení nebo v delším časovém horizontu. Pokud by tyto veřejně oznámené informace byly vstřebávány trhem zlata ihned po jejich oznámení, investoři by nemohli pomocí fundamentální analýzy dosahovat nadprůměrných zisků. Hlavní závěry tohoto testování jsou shrnuty na konci závěrečné kapitoly.
Vedoucí práce: Milan Fičura
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses