Účetní zobrazení vybraných operací ve vlastním kapitálu - Macíková, Nela (2017)
Diplomová práce se zabývá problematikou účtování a vykazování vybraných operací ve vlastním kapitálu. Předmětem zájmu jsou tři rozvahové položky - rezervní fond, zálohy na podíl na zisku a jiný výsledek hospodaření minulých let. Teoretická část práce je věnována charakteristice vlastního kapitálu, jeho základním složkám a struktuře v souvisejících účetních výkazech. Nedílnou součástí je však i bližší specifikace konkrétních položek. Detailněji rozebráno je zejména účetní zobrazení výplat a vypořádání záloh na podíly na zisku, či zachycení oprav chyb minulých let a změn účetních metod. Praktická část se zabývá analýzou účetních závěrek vybraných kapitálových společností v letech 2013-2015. Výsledkem je zhodnocení četnosti výskytu, použití a odůvodnění analyzovaných položek v účetních závěrkách společností.