Cenové bubliny na trzích nemovitostí - Škvor, Ondřej (2017)
Diplomová práce se zabývá cenovými bublinami na trzích nemovitostí a důsledky, které z jejich existence plynou pro měnověpolitické autority a pro makroobezřetnostní dohled. Nejprve je vysvětlena podstata cenových bublin, okolnosti jejich vzniku a zániku a možnosti jejich identifikace, přičemž dochází k jejich rozdělení na bubliny racionální a iracionální. Následuje charakteristika realitního trhu, popis jeho fungování a určení jeho specifik v porovnání s trhy ostatních aktiv, kdy trh nemovitostí je charakteristický několika tržními nedokonalostmi, které mu neustále brání v ustavení rovnováhy. Další částí práce je analýza potenciální cenové bubliny na českém trhu nemovitostí v současnosti, a to zvlášť pro rezidenční a komerční segment českého realitního trhu. Pozornost je věnována reakci centrální banky na aktuální vývoj. V poslední části se práce zaměřuje na implikace, které z výskytu cenových bublin na trzích nemovitostí plynou pro centrální banky provádějící měnovou politiku a pro autority makroobezřetnostního dohledu. Součástí je diskuze významu cen aktiv v kontextu cílování inflace a důležitost role realitních trhů v systémových finančních krizích.