Komunitní přístupy k rozvoji městské části Praha 13 - Prochásková, Andrea (2017)
Diplomová práce je zaměřena na komunitní přístupy k rozvoji městské části Praha 13. Cílem je zhodnocení využití stávajících konceptů plánování s důrazem na komunitní a participativní přístupy. Teoretická část práce se věnuje představení komunitního plánování společně s jeho rolemi, principy, nástroji a využitím v územním plánování, strategickém plánování a plánování sociálních služeb. Dále se teoretická část věnuje procesu a plánu participace společně s jejími metodami a riziky. Praktická část se blíže zaměřuje na charakteristiku Prahy 13, na komunitní přístupy ve strategii rozvoje území, územním plánování, plánování sociálních služeb a ve využívání místní Agendy 21. Součástí práce je porovnání městské části Praha 13 s městskou částí Praha 9 ve využívání komunitních přístupů a participace. Výsledkem porovnání je rozsáhlejší využívání komunitních přístupů a metod participace v městské části Praha13 oproti městské části Praha 9. Diplomová práce přináší ucelený pohled a zhodnocení využití komunitních přístupů a participace s občany v městské části Praha 13. Závěrem práce přináší doporučení pro zvýšení participace s občany v oblasti plánování.