Novodobí názoroví vůdci a jejich vliv na spotřební chování teenagerů - Budinská, Alžběta (2017)
Ústředním tématem diplomové práce je spotřební chování teenagerů a jeho ovlivnění novodobými názorovými vůdci. Cílem práce je charakterizovat názorové vůdce moderní doby, analyzovat jejich oblast působení a odvodit jejich vliv na spotřební chování teenagerů. Dílčím cílem diplomové práce je tyto vlivy porovnat u chlapců a dívek. V teoretické části jsou charakterizováni názoroví vůdci, jejich působení na sociálních sítích a využití k marketingovým účelům. Podrobně je zde i popsáno spotřební chování teenagerů a typy názorových vůdců, kteří je ovlivňují. Praktická část se věnuje osobnostem sociálních sítích a zjišťuje míru vlivu na nákupní chování teenagerů. Vlastní výzkum byl uskutečněn formou dotazníkového šetření a skupinových diskuzí.