Analýza diferenciace finančních ukazatelů firem v ČR dle odvětví a sídla - Šebík, Jan (2016)
Cílem diplomové práce bylo ověřit hypotézu o diferenciaci finančních ukazatelů dle odvětví a polohy sídla společnosti. Pro účely práce byly vybrány čtyři oddíly v klasifikaci CZ-NACE, zahrnující 21 645 analyzovaných účetních jednotek v letech 2010-2015. Pro tyto obory byly vypočteny odvětvové ukazatele využívané ve finanční analýze - byla zkoumána rentabilita, likvidita, zadluženost a aktivita. Při testování statisticky významných rozdílů průměrů byl zahrnut i další faktor kromě oboru - velikost společnosti a velikost obce, kde podnik sídlí. Součástí analýzy vlivu polohy sídla společnosti bylo i testování globální prostorové autokorelace s využitím Moranova I kritéria. Jedním z výsledků práce je, zda je důležité při porovnávání s odvětvovými ukazateli ve finanční analýze zahrnout faktory odvětví, velikosti společnosti a polohy sídla.