Analýza diferenciace finančních ukazatelů firem v ČR dle odvětví a sídla - Šebík, Jan; Pláničková, Markéta; Pham, Hoang Long; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Cílem diplomové práce bylo ověřit hypotézu o diferenciaci finančních ukazatelů dle odvětví a polohy sídla společnosti. Pro účely práce byly vybrány čtyři oddíly v klasifikaci CZ-NACE, zahrnující 21 645 analyzovaných účetních jednotek v letech 2010-2015. Pro tyto obory byly vypočteny odvětvové ukazatele využívané ve finanční analýze - byla zkoumána rentabilita, likvidita, zadluženost a aktivita. Při testování statisticky významných rozdílů průměrů byl zahrnut i další faktor kromě oboru - velikost společnosti a velikost obce, kde podnik sídlí. Součástí analýzy vlivu polohy sídla společnosti bylo i testování globální prostorové autokorelace s využitím Moranova I kritéria. Jedním z výsledků práce je, zda je důležité při porovnávání s odvětvovými ukazateli ve finanční analýze zahrnout faktory odvětví, velikosti společnosti a polohy sídla.
Vedoucí práce: Markéta Pláničková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses