Analýza financování podniku - Vasková, Klára (2017)
Tato práce se zabývá problematikou analýzy financování společnosti Lyckeby Amylex, a.s. Cílem diplomové práce je popsání a analýza způsobu financování společnosti, a to dvěma způsoby. Jedna část analýzy financování se zaměřuje na celopodnikové využívání zdrojů podniku v rámci 10 po sobě jdoucích období. V rámci celopodnikové analýzy je sledován poměr využití vlastních a cizích a interních a externích zdrojů. Na tuto část navazuje analýza financování vybrané investice, kterou společnost realizovala. V rámci sledované investice jsou zhodnoceny také alternativní způsoby financování. V závěru praktické části je financování investice stejně jako jejich alternativ zhodnoceno pomocí ukazatele EVA, která určí, zda byly prostředky vynaloženy tak, aby přinášely dostatečnou přidanou hodnotu.