Mzdové účetnictví v ČR a SR - Tůmová, Natálie (2017)
Bakalářská práce pojednává o odlišnostech v mzdovém účetnictví v České a Slovenské republice. Úvodní část definuje jednotlivé legislativní pojmy v pracovněprávních vztazích, typy pracovních vztahů a způsoby odměňování zaměstnanců. Dále se práce věnuje problematice zdaněním příjmu fyzických osob ze závislé činnosti, konstrukcí daně a výpočtem zálohy na daň. Vedle toho rozebírá současnou podobu legislativní úpravy sociálního zabezpečení a veřejného zdravotního pojištění. V neposlední řadě se práce zabývá ukázkou konkrétního procesu účtování mezd, daní a sociálního pojištění. V závěrečné části ukazuje praktický postup při výpočtu čisté mzdy, náklady na zaměstnance a porovnání výhodnosti systému v obou zemích.