Poptávková autobusová doprava v podmínkách České republiky - Škripko, Jindřich (2017)
Tato diplomová práce se zabývá poptávkovou autobusovou dopravou, což je pojem, který zahrnuje různé formy dopravní obslužnosti, pro něž je typické, že nabídka je přizpůsobována konkrétní poptávce a spoj je realizován pouze v případě, že je po něm poptávka. Práce je prakticky zaměřena. Cílem práce je prověření vhodnosti zavedení systému poptávkové dopravy na Králicku, a to jak z dopravního, tak z ekonomického hlediska. Analytická část práce zkoumá existující systémy poptávkové dopravy v České republice i v Evropě a jejich soulad s českou legislativou. V návrhové části je pak na základě získaných poznatků navržena koncepce poptávkové dopravy na Králicku, včetně kalkulace nákladů na její provoz.