Vývoj a porovnání výsledků Sčítání lidu v České republice a vybraných zemí Evropy - Javorská, Kateřina (2017)
Bakalářská práce se zabývá porovnání sčítání lidu České republiky a vybraných zemí Evropy. Obsahuje dvanáct kapitol, mezi které patří úvod, teoretická a praktická část a závěr. Teoretická část popisuje metody a sběr dat sčítání lidu. Charakterizuje historii vývoje sčítání lidu od starověku až po poslední konané v roce 2011. Praktická část se zaměřuje na srovnání vybraných zemí, kterými jsou Česká republika, Švýcarsko, Norsko, Rumunsko a Portugalsko. U zvolených zemí bylo popsáno poslední sčítání lidu a použitá metoda. Každá země byla porovnána podle demografické struktury, ekonomické aktivity, zaměstnanosti a nezaměstnanosti a podle 3 druhů vzdělání. Prognostická část navrhuje možné metody a sběr dat při budoucím sčítání lidu.