Důsledky stárnutí populace na potřeby služeb sociální péče - Šebík, Antonín (2017)
Tato práce se zabývá problematikou důsledků stárnutí na potřeby služeb sociální péče v oblasti lůžkové kapacity v domovech pro seniory a domovech se zvláštním režimem. Cílem práce je vytvoření projekce lůžkové kapacity v těchto zařízeních na úrovni jednotlivých krajů a celé České republiky do roku 2051. Práce představuje tři metody způsobu výpočtu budoucí lůžkové kapacity, na základě kterých se ukazuje, že v budoucnu bude potřeba lůžkovou kapacitu významně navýšit. Zjištěné výsledky ukazují, že v rámci České republiky na úrovni krajů existují regionální rozdíly v demografické struktuře, což vede k rozdílné intenzitě poptávky po lůžkové kapacitě.