Kontrola kvality v auditorské profesi - Hubáčková, Jana; Müllerová, Libuše, 1945-; Soldát, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Diplomová práce se zabývá velmi aktuální problematikou kvality auditorské profese, na níž jsou v rámci harmonizace auditu účetní závěrky a vůbec harmonizace účetního výkaznictví kladeny stále větší nároky a požadavky tak, aby výsledky provedených auditorských postupů byly mezinárodně srovnatelné. Práce je velmi úzce zaměřena a řeší především způsob, formu a provedení kontroly kvality auditorských subjektů v České republice, a to externím a nezávislým orgánem, tedy Komorou auditorů České republiky, respektive jejím kontrolním orgánem, Dozorčí komisí. Cílem práce je ověření hypotézy týkající se meziročního růstu kvality spisu auditora, přičemž se předpokládá, že růst kvality auditorových postupů a spisu auditora je umocněn provedením kontroly kvality ze strany interních či externích kontrolorů kvality. Tato hypotéza je v závěru práce potvrzena jakožto výsledek praktické části, ve které je analyzována a hodnocena kvalita konkrétního spisu auditora. Konkrétní spis byl pro účely práce zvolen tak, aby bylo možné srovnat kvalitu spisu před a po provedení interní kontroly kvality. Z této komparace vyplyne závěr, že kontrola kvality má na kvalitu auditorské profese středně silnou pozitivní závislost a její provádění je účinné.
Vedoucí práce: Libuše Müllerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses