Uznávání výnosů ze smluv o zhotovení ve světle změn IFRS - Procházková, Lenka (2017)
Tato diplomová práce se zabývá vykazováním výnosů v účetních závěrkách společností sestavených dle pravidel Mezinárodních standardů účetního výkaznictví ve světle současných změn. Práce se specifičtěji zaměřuje na dlouhodobé stavební kontrakty a klade si za cíl posoudit odlišnost dosluhující (IAS 11) a nadcházející úpravy výnosů (IFRS 15) a následné dopady do účetních výkazů společností. Po úvodním teoretickém rozboru dotčených standardů se práce věnuje analýze konkrétního stavebního kontraktu a jeho průběžně vyvstávajícím mimořádným okolnostem. Součástí analýzy je i nastínění aplikace modelu uznávání výnosů dle nové podoby pravidel. V konečném důsledku se poté práce snaží vyvodit náročnost procesu implementace nového standardu ve společnostech. Výsledky práce dokazují, že nastávající úprava výnosů s sebou nemusí přinést ani tak významné změny v konkrétních číselných hodnotách, jakožto spíše zcela nový pohled na vykazování výnosů a změny v jejich struktuře.