Využití internetu ve fundraisingu nestátních neziskových organizací - Apoštol, Ladislav (2017)
Cílem předložené diplomové práce je analyzovat způsob, jakým nestátní neziskové organizace přistupují k využití internetu ve fundraisingu. Zjišťován je postoj nestátních neziskových organizací vůči tomuto médiu a také faktory, které tyto subjekty k využití internetu motivují. Autor pro účely naplnění cíle diplomové práce provedl kvalitativní výzkum formou polostrukturovaného rozhovoru, kterého se zúčastnili zástupci celkem deseti vybraných nestátních neziskových organizací. Výsledky ukazují, že nestátní neziskové organizace internet ve fundraisingu využívají, nicméně v jeho efektivitě existují značné mezery. Online fundraising pro žádnou ze zkoumaných nestátních neziskových organizací nepředstavuje významný zdroj finančních příjmů. Prostřednictvím internetu tak nestátní neziskové organizace spíše budují vztah se svými příznivci. Online fundraising je tedy chápán jako doplněk klasických metod, které v případě českých nestátních neziskových organizací převažují.