Porovnanie českého a slovenského trhu práce v rokoch 1993 – 2016 - Stankovič, František (2017)
Trh práce prekonal v Českej republike a na Slovensku za takmer štvrťstoročie obrovské zmeny. Práca vysvetľuje, že štruktúra trhu práce je dynamickou veličinou, ktorá reaguje nie len na lokálne ekonomické faktory, ale aj na dianie v európskom a svetovom kontexte. Trh práce v Českej republike a na Slovensku má v súčasnosti rozdielne regionálne disparity. Na Slovensku je problém regionálnych disparít a výraznej polarizácie východu a západu krajiny omnoho naliehavejší a výrazne ovplyvňuje nielen celkovú nezamestnanosť v SR, ale aj politickú a ekonomickú situáciu. Táto diplomová práca sa pomocou analýzy vývoja a hlavných zmien na trhu práce, ktoré prebehli v oboch krajinách od roku 1993 po súčasnosť, vysvetľuje pôvod rozdielov v nezamestnanosti medzi regiónmi a ako hlavnú príčinu definuje monoodvetnú industrializáciu prítomnú v období druhej polovice 20. storočia.