Chování generace Y v pracovním prostředí a jeho vliv na inovace v managementu - Bína, Milan; Háša, Stanislav, 1974-; Zezulka, Stanislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2017)
Tato diplomová práce se věnuje studii chování generace Y v pracovním prostředí a jeho vlivu na inovace v managementu. Je zaměřena zejména na výzkum v oblasti hodnot, postojů, specifik a potřeb této generace v pracovním prostředí a jejich potenciálního vlivu na inovace v odvětví managementu. Tato práce odhaluje nejdůležitější parametry výběru budoucího zaměstnavatele a také faktory, které nejvíce motivují reprezentanty generace Y k dobře odvedené práci. Dále výsledky výzkumu ukazují, že existuje souvislost mezi uplatňovanými principy managementu a pracovní spokojeností zástupců generace Y. Z tohoto důvodu bude do budoucna nezbytné, aby se firmy, které chtějí do svého prostředí přilákat tuto generaci a efektivně s ní pracovat, zabývaly inovacemi v managementu s ohledem na specifika generace Y. Práce také představuje pozitivní příklady firem z českého prostředí, které by se mohly stát inspirací pro další zaměstnavatele a ideálním místem pro kariérní rozvoj zástupců generace Y, zejména díky svému management modelu, kultuře a obecnému přístupu ke zkoumané generaci.
Vedoucí práce: Stanislav Háša
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses