Vývoj pojistného trhu v ČR po roce 2004 v kontextu makroekonomických ukazatelů - Hrubanová, Magdalena; Fischer, Jakub, 1978-; Houžvičková, Helena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá pojistným trhem v ČR po roce 2004. Hlavním cílem této práce je ověřit hypotézu, že vývoj pojistného trhu dle odvětvových statistik odpovídá vývoji dle národních účtů. Tuto hypotézu se snažím dokázat porovnáním vývoje předepsaného pojistného s hrubou přidanou hodnotou. Na základě analýzy odchylek bazických indexů, temp růstu a vypočítáním korelačního koeficientu cyklických složek časových řad daných ukazatelů zamítám stanovenou hypotézu. Za hlavní důvod zamítnutí hypotézy považuji odlišnost metodiky obou ukazatelů. Jako vedlejší cíl stanovuji analýzu pojistného trhu pomocí vybraných makroekonomických ukazatelů a jejich porovnání s celou ekonomikou. V této části analyzuji hrubou přidanou hodnotu, zaměstnanost, mzdy a platy a produktivitu práce. V poslední části charakterizuji pojistný trh v ČR pomocí následujících ukazatelů: náklady na pojistná plnění, škodovost, pojištěnost a propojištěnost.
Vedoucí práce: Jakub Fischer
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses