Účetní a daňové aspekty vlastního kapitálu - Swaczynová, Lucie (2017)
Diplomová práce se zabývá analýzou transakcí s vlastním kapitálem a porovnáním dopadů těchto transakcí z účetního a daňového hlediska. V úvodu je uvedena charakteristika vlastního kapitálu a jeho uspořádání v rozvaze. Dále je práce zaměřena na to, jak se právní úprava kapitálových společností obsažená v zákoně o obchodních korporací promítá do účetnictví těchto právnických osob a jaké jsou daňové dopady jednotlivých transakcí s vlastním kapitálem. V práci je zahrnuta problematika zvyšování a snižování základního kapitálu, ážia, výplaty podílů na zisku, tvorby kapitálových fondů, včetně oceňovacích rozdílů z přecenění majetku a závazků. Je zmíněna i problematika tvorby struktury vlastního kapitálu při přeměnách obchodních korporací. Závěrečná část se věnuje zveřejňování informací o vlastním kapitálu v Přehledu o změnách vlastního kapitálu.