Účetní a daňové aspekty vlastního kapitálu - Swaczynová, Lucie; Bokšová, Jiřina, 1960-; Randáková, Monika, 1966-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Diplomová práce se zabývá analýzou transakcí s vlastním kapitálem a porovnáním dopadů těchto transakcí z účetního a daňového hlediska. V úvodu je uvedena charakteristika vlastního kapitálu a jeho uspořádání v rozvaze. Dále je práce zaměřena na to, jak se právní úprava kapitálových společností obsažená v zákoně o obchodních korporací promítá do účetnictví těchto právnických osob a jaké jsou daňové dopady jednotlivých transakcí s vlastním kapitálem. V práci je zahrnuta problematika zvyšování a snižování základního kapitálu, ážia, výplaty podílů na zisku, tvorby kapitálových fondů, včetně oceňovacích rozdílů z přecenění majetku a závazků. Je zmíněna i problematika tvorby struktury vlastního kapitálu při přeměnách obchodních korporací. Závěrečná část se věnuje zveřejňování informací o vlastním kapitálu v Přehledu o změnách vlastního kapitálu.
Vedoucí práce: Jiřina Bokšová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses