Kreativní účetnictví se zaměřením na snížení daňové povinnosti - Novotná, Petra (2017)
Tato bakalářská práce pojednává o kreativním účetnictví. Nejprve se zaměřuje na objasnění samotného pojmu kreativní účetnictví a různé pohledy na něj, jsou zde popsány metody kreativního účetnictví a motivy, které k manipulaci s účetními výkazy vedou. Manipulace účetních výkazů je rozdělena do tří stupňů v závislosti na sankcích, které účetní jednotce hrozí. Dále se zaměřuje již pouze na jeden motiv a tím je snížení daně z příjmů právnické osoby především v rámci prvního stupně manipulace s účetními výkazy, kde účetní jednotce nehrozí žádné sankce. Na závěr práce je uveden ilustrativní příklad na konkrétní společnosti s ručením omezeným, kde jsou názorně aplikovány praktiky snižující daňovou povinnost.