Nové trendy v kulturním turismu se zaměřením na kulinářský turismus v Praze - Musilová, Markéta (2018)
Diplomová práce se zabývá novodobými trendy v oblasti kulinářského turismu v souvislosti s motivací turistů k účasti na kulinářských aktivitách ve městě. Hlavním cílem práce je analýza poptávky a nabídky v kulinářském turismu v Praze a posouzení, zda je Praha vyhledávanou kulinářskou destinací, či nikoliv. Teoretická část práce je sumarizací terminologie související s turismem, podstatná část je věnována kulturnímu turismu, jehož je kulinářský turismus součástí, motivaci a spotřebnímu chování turistů a také vývoji gastronomie a kulinářského turismu. Definovány jsou rovněž novodobé trendy v nabídce a poptávce po kulinářském turismu. Praktická část je věnována poptávce po atraktivitách kulinářského turismu v Praze a místní nabídce. Obsahuje popis nabídky aktivit v oblasti kulinářského turismu a analýzu návštěvnosti Prahy. Vlastní výzkum je proveden formou dotazníkového šetření na turistech, kteří Prahu navštívili a řízeným rozhovorům s osobnostmi působícími na místním trhu gastronomie a kulinářského turismu. Na základě zjištěných poznatků byla definována poptávka po atraktivitách a nabídka kulinářských atraktivit v Praze, prostory pro rozvoj nabídky a charakterizováno cestovní chování turistů.