Empowerment farmaceutů v lékárnách - Nováková, Šárka (2017)
Tato práce se zabývá empowermentem zaměstnanců, a to jak psychologickým empowermentem, tak jeho předpoklady - strukturálním empowermentem a zmocňujícím chováním vedoucích. V teoretické části jsou nejprve popsány výše uvedené pojmy včetně studií, které se zabývají jejich vztahy, a také důsledky empowermentu, které se projevují na úrovni jedince i na úrovni týmů a organizace. Na základě rešerše literatury byl vytvořen komplexní model empowermentu. V praktické části pak byl pomocí dotazníkového šetření zkoumán empowerment farmaceutických profesí v lékárnách v České republice a také následující vztahy: strukturální - psychologický empowerment, zmocňující chování vedoucích - psychologický empowerment a strukturální empowerment - zmocňující chování vedoucích. V diskuzi a závěru jsou uvedeny výsledky zkoumání ukazující na potenciálně problematické oblasti empowermentu v organizacích.