Analýza hrubého domácího produktu České republiky. - Schwarz, Jakub; Pavelka, Tomáš, 1975-; Rusmichová, Lada; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2017)
Cílem diplomové práce je předložit komplexní analýzu vývoje hrubého domácího produktu České republiky za léta 2010 až 2015 se zaměřením na růstovou dynamiku, vliv položek ve výdajovém i důchodovém členění, mezinárodní srovnání a vztah k vývoji vybraných ekonomických ukazatelů. Práce aspiruje na to zanalyzovaná data přehledně prezentovat, interpretovat a zasadit do širšího ekonomicko-společenského kontextu. Data pro analýzu jsou čerpána ze systému národních účtů, metodika analýzy potom vychází z makroekonomické teorie a statistických nástrojů. Analýza odhalila, že zatímco léta po krizi byla charakterizována mírným růstem HDP, následoval v letech 2012 a 2013 jeho propad a po něm razantní oživení. Determinantou tohoto vývoje byly především situace na světových trzích, expanzivní měnová politika a očekávání ohledně dalšího vývoje. Z položek HDP ve výdajovém členění měla největší vliv na jeho dynamiku tvorba hrubého kapitálu, v důchodovém členění potom čistý provozní přebytek. V analyzovaném období vývoj české ekonomiky poměrně úzce koreloval s vývojem ekonomiky Evropské unie jako celku. Existovala také významná negativní korelace mezi výší HDP a mírou nezaměstnanosti a zároveň méně těsná negativní korelace mezi výší HDP a mírou inflace, druhý z obou vztahů však nebyl konzistentní.
Vedoucí práce: Tomáš Pavelka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses