POROVNANIE ŠTRUKTÚRY ÚMRTNOSTI PODĽA VEKU V REGIÓNOCH SVETOVEJ ZDRAVOTNÍCKEJ ORGANIZÁCIE - Sabó, Martin (2017)
Predložená diplomová práca sa zaoberá porovnaním štruktúry úmrtnosti podľa veku a zahrňuje 194 členských krajín Svetovej zdravotníckej organizácie. Cieľom práce je konfrontácia vývoja úmrtnosti v týchto štátoch za pomoci jednotlivých úmrtnostných charakteristík. Na jej začiatku sú vymedzené demografické pojmy a ukazovatele, zdroje dát a metodológia výpočtu. Za hlavný zdroj dát bola použitá databáza Svetovej zdravotníckej organizácie a Svetovej banky, pričom všetky krajiny boli rozdelené do šiestich svetových regiónov. Druhá kapitola je venovaná vybraným typom úmrtnosti, konkrétne novorodeneckej a dojčenskej, úmrtnosti detí do 5 rokov, ďalej materskej úmrtnosti a úmrtnosti dospelých. Po nej sa práca zameriava na strednú dĺžku života 0 a 60 ročných s rozlíšením pohlavia. Poslednou kapitolou je časť venovaná optimálnemu veku odchodu do dôchodku vo vybraných štátoch. Záver vyššie uvedené vhodne spojuje a aj vďaka tomu v ňom nájdeme ucelené informácie o rozdielnosti úmrtnosti prakticky na celom svete.