Možnosti revitalizace památkové zóny Buďánka - Lexová, Johana (2017)
Bakalářská práce na konkrétním příkladu popisuje aspekty plošné památkové péče v České republice. Cílem práce je objasnit příčiny devastace památkové zóny Osada Buďánka a zjistit, zda za neutěšený stav objektů v osadě mohou přísné podmínky orgánů památkové péče. Záměrem práce je na příkladu revitalizace památkové zóny nastínit občanským iniciativám možné postupy při obnově obdobných území. Práce využívá zejména rešerše primárních informačních pramenů, převážně listin, poznatky z pozorování a z osobních rozhovorů s účastníky dění.