Popisná statistika v R s aplikací na reálná data - Pirohová, Eva (2017)
Cílem práce je představit možnosti popisné statistiky ve statistickém softwaru R a vysvětlit princip zadávání příkazů a funkcí v tomto softwaru. V teoretické části práce bude uživatel seznámen s informacemi, co je to popisná statistika a na jakém principu funguje software R. Důležitou součástí jsou uvedené funkce a kódy, které se zadávají do příkazového řádku či skriptu v R. Praktická část obsahuje aplikaci principů popisné statistika a příslušných příkazů a funkcí v R na reálná data včetně ilustrací v podobě jednotlivých typů grafů. Pod každou konkrétní mírou popisné statistiky či grafickým výstupem bude uveden příkaz v podobě funkce v R s vysvětleným postupem a komentářem. Práce obsahuje vše podstatné, co by měl znát každý, kdo se statistikou a s prací v R začíná. I přes to, že je práce s R pro ty, kteří neprogramují, ze začátku složitá, bude práce koncipována tak, aby i začátečník byl schopen analyzovat data z hlediska popisné statistiky.