Neplatená práca v domácnosti - Daňová, Lenka; Langhamrová, Jitka, 1958-; Miskolczi, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2017)
Cieľom diplomovej práce je zistenie rozsahu neplatenej práce v celej Českej republike, a či existujú významné rozdiely medzi pohlaviami hlavne v neplatenej práci. Tento cieľ bol zisťovaný na základe skúseností zo zahraničia, konkrétne z výskumu OECD, výskumu HETUS a prieskumu neplatenej práce VEGA na Slovensku. Rozsah neplatenej práce v Českej republike bol zisťovaný pomocou doterajších prieskumov, ale prevažne na základe môjho dotazníkové prieskumu. Súčasťou práce je aj teoretická časť, kde bol priblížený význam a vplyv neplatenej práce. V práci som poukázala na genderové nerovnosti v spoločnosti, ale hlavne na trhu práce. V práci sú zhrnuté doterajšie výsledky prieskumov, ktoré sa zaoberajú problematikou neplatenej práce. Hlavným prínosom práce je prieskum v Českej republike, ktorý je priamo zameraný na rozsah neplatenej práce v Českej republike, keďže doteraz boli realizované len prieskumy, ktoré sa neplatenou prácou zaoberali len stručne. Prínosom je aj navrhnutie možných zmien, pretože bol potvrdený predpoklad, že ženy venujú viac času neplatenej práci ako muži. Tieto zmeny by mohli pomôcť túto nerovnosť kompenzovať.
Vedoucí práce: Jitka Langhamrová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses