Manželství a rodičovství v České republice v nových ekonomických podmínkách - Čechalová, Kateřina (2017)
Předkládaná diplomová práce se zabývá vztahem mezi manželstvím a rodičovstvím v České republice. Hlavním cílem je posouzení změn v rodinném chování mladých generací a analýza s ním souvisejících demografických procesů plodnosti a sňatečnosti. Zvláštní pozornost je věnována manželské, mimomanželské a předmanželské plodnosti. Práce se snaží získat odpověď na otázku, zda je manželské prostředí pro výchovu dětí stále nenahraditelné nebo zda ekonomické a hodnotové proměny společnosti po roce 1989 nenarušily tradiční průběh formování rodiny. Dalším důležitým cílem je provedení shlukové analýzy. České okresy jsou rozčleněny do několika shluků umožňujících vyhodnocení aktuální situace. Poslední část je věnována výsledkům kvantitativního šetření, které pomáhá odhalit současné postoje veřejnosti k rodinnému životu.