Analýza měsíčních teplotních časových řad na vybraných místech Evropy - Henkrichová, Jana (2017)
Bakalářská práce se zabývá analýzou teplotních měsíčních časových řad vybraných devíti meteorologických stanic na území Evropy v letech 1951-2015. Data byla čerpána z evropské databáze The European Climate Assessment & Dataset. Zeměpisné souřadnice vybraných meteorologických stanic tvoří pomyslnou mřížku na evropském kontinentu. Cílem této bakalářské práce je porovnat vývoj vybraných teplotních časových řad pomocí základních charakteristik časových řad, prozkoumat rozdílnosti těchto charakteristik vzhledem k zeměpisné poloze sledovaných stanic, pomocí statistických metod dospět k poznatkům o vývoji teplot v čase, se zaměřením na vývoj teplot v Praze - Klementinu. Dále prověřit míru závislosti teploty vzduchu na zeměpisné šířce, prověřit vliv kontinentality na podnebí a prověřit tvar rozdělení četností teplotních časových řad.