Federální rozpočet USA jako nástroj k prosazování ideologických principů na počátku 21. století. - Joukl, Petr (2016)
V diplomové práci pojednávám o federálním rozpočtu USA jako nástroji určeném k prosazování stranických politik na příkladu administrativ George W. Bushe a Barracka Obamy s cílem zjistit zda na počátku 21. století existují ideologické rozdíly v rozpočtové politice demokratů a republikánů. Stěžejní část práce je věnovaná analýze příjmových a výdajových stran rozpočtů obou prezidentů a vývoji salda, se kterým hospodařili. Analýza naznačuje, že ačkoliv povaha doby, fáze hospodářského cyklu a další vnější vlivy mají na podobu rozpočtů výrazný vliv, stále lze v současnosti federální rozpočet považovat za efektivní nástroj k projevení stranických preferencí.